• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 08-22 00 90

Att städa – helt poänglöst?

stada-lagenheten-675x400.jpg 50.62 KB


Sticker det i ögonen när sängen inte är bäddad, eller när tre halvdruckna kaffekoppar står framme eller när partnerns underkläder ligger kvar på golvet efter fotbollsträningen? Eller är du den som fortfarande kan leva i harmoni trots ett dammigt golv eller ett diskberg? Nu kan du andas ut, enligt forskaren Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademi. Enligt henne är städning total slöseri med tid.

– De har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa för att få bort bakterier. Det är det inte, säger Agnes till Leva&Bo.

Enligt Agnes är det en myt att damm skulle sprida infektionssjukdomar, eller att städning skulle hjälpa mot sjukdomar, när bakteriers syfte är att sprida sig mellan människor. 

Stökigt = Kreativitet

Är du fortfarande inte övertygad och känner en längtan till att dra på dig diskhandskarna? Då kan du släppa det. Ny forskning som genomförts av psykologiforskaren Kathleen Vohs vid University of Minnesota bevisar att kreativiteten kan öka i stökiga miljöer.

– Vår studie visar att du kan uppnå mycket värdefulla och framgångsrika resultat genom att vara i en rörigare miljö, säger Vohs. 

I hennes experiment fick deltagarna testa att komma på idéer för nya användningsområden med pingisbollar. Deltagarna blev uppdelade i två grupper. Ena gruppen fick sitta i ett städat rum och den andra gruppen fick sitta i ett stökigt. Grupperna fick presentera för objektiva domare och gruppen i det stökiga ansåg domarna hade kreativare idéer. 

– Att vara i ett stökigt rum ledde till något som både företag, industrier och samhällen vill ha mer av i dag, nämligen kreativitet, säger Vohs. 

Städa alltid inför visning

Även om smuts är ofarligt och lite stök kan vara stimulerande är det ändå viktigt att hålla lägenheten ren när du vill flytta. Att ge ett bra första intryck är jätteviktigt när man vill byta lägenhet och med ett städat hem samt bra bilder kan man komma långt. 

Behöver du hjälp med att få snygga bilder? Då kan du anställa en av våra proffsfotografer.

Vill du komma igång och byta, lägg in din annons idag!