Leif GW är svenskarnas drömgranne

1522929829522-photo-1474649107449-ea4f014b7e9f.jpeg 47.45 KB

Leif GW Persson är den person som flest vill ha som granne enligt Hyresgästföreningens årliga undersökning om Sveriges önskegranne. Men vad gör en bra granne egentligen?


Kriminologiprofessorn tar hem förstaplatsen med 32 procent och avståndet till tvåorna är stort. Av de tillfrågade vill knappt en fjärdedel, 23 procent, helst se Mark Levengood (som legat högst upp på listan de senaste två åren) och Mia Skäringer som granne.


Bo granne med Kungafamiljen

På fjärdeplats, med en femtedel av rösterna, hamnar konprinsessan Victoria som också presterar bäst i kungahuset. Pappa Kung Carl Gustaf får "bara" 12 procent av rösterna.

På fjärde plats återfinns en trio tv-aktuella herrar. Konstnären och Värmlandsfavoriten Lars Lerin och matkonnässören Edward Blom, ingen av dem fanns med på listan förra året, får tillsammans med den ständiga publikfavoriten Ernst Kirchsteiger dela fjärdeplatsen med 16 procent av folkets röster.

På femte plats återfinns Charlotte Kalla och först på sjätte plats hittas förra årets trea Jonas Gardell, tillsammans med tidigare Uppsalabon Tilde de Paula.


GW får sällskap av Zlatan och Barack Obama.

I undersökningen har de svarande har fått välja mellan 37 kända svenskar och har haft möjlighet att ange flera alternativ. Novus, som har genomfört undersökningen på Hyresgästföreningens uppdrag, ställde även en öppen fråga om vilken person man helst vill bo granne med. Även då låg Leif GW Persson i topp, tillsammans med Zlatan och Barack Obama.


Viktigt att hälsa vänligt och vara hjälpsam

Vill du kvalificera in på listan över drömgrannarna så finns det några saker att tänka på.
De tillfrågade fick svara på frågor om vad som gör en bra granne. De egenskaper som uppskattas mest är att grannen är trevlig och hjälpsam, hälsar vänligt, visar hänsyn och inte stör.

– Bra grannar är viktigt för att trivas. Det är inte bara själva bostaden som gör att man trivs hemma, det är också viktigt att det fungerar bra i bostadsområdet, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.Är du sugen på nya grannar? Låt oss hjälpa dig med att byta lägenhet. Lägg in en annons redan idag!