• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 08-22 00 90

En omvänd Robin Hood-saga

robin-hood675x400.jpg 42.9 KB

Att ta från de rika och ge till de fattiga är ett motto associerat med den klassiska sagan Robin Hood. Det betyder att en bör hjälpa dem som inte har lika många privilegier i livet. Men tyvärr fungerar inte denna liknelse med Stockholms hyresrättsmarknad. I en granskning utförd av Aftonbladet framkommer det nya siffror som bevisar fusk i bostadskön, skenbyten och hur gräddhyllan glider på räkmackor i bostadskön. 

Bostadskön fortsätter växa


Att få ett förstahandskontrakt är idag svårare än någonsin och bostadskön slutar inte växa. Vid årsskiftet stod 555 925 personer i bostadskön och väntetiden på ett förstahandskontrakt är enligt en rapport från Bostadsförmedlingen i snitt nio år.
Stockholm är det område där väntetiden är som längst och där efterfrågan på hyresrätter är som högst. Enligt Stockholm Stad beräknas det finnas över en miljon invånare i huvudstaden år 2020. I nuläget bor 90% av stockholmarna i lägenheter och av den procenten bor 45% i hyresrätter. 

Förstahandskontrakt en guldgruva

Enligt Aftonbladet kan ett hyreskontrakt på svarta marknaden kosta 20 000 kr per kvadratmeter och för små lägenheter på attraktiva adresser kan priset skjuta iväg. Många som köper via den svarta marknaden utnyttjar rätten att byta lägenhet och lägger pengar emellan, ett så kallat skenbyte. Sara Björkeholm är jurist och expert på hyresmarknaden, enligt henne ser många ett skenbyte som en metod att tränga sig före i bostadskön. Många ser det dessutom som riskfritt.

“– Det är inte straffbart att köpa en hyresrätt och de flesta fallen av skenbyten avslöjas aldrig”, berättar Sara för Aftonbladet.

Gräddhyllan glider förbi

Aftonbladets granskning visar att bara fem lägenheter på över 180 kvadratmeter har förmedlats via Bostadsförmedlingen sedan 2010. I samma granskning har Aftonbladet gått igenom 512 lägenheter på över 180 kvadratmeter, där genomsnittliga hyresgästen är en höginkomsttagare med en snittinkomst på 2,7 miljoner per år. I 233 av dessa lägenheter bor en till två personer på 180 kvadrat och fyra av tio ägs ut av bolag. 

En av många som har blivit hårt kritiserade är Svenska Akademien. Akademien äger idag ett flertal hyresrätter och har länge delat ut dessa till sina anställda. Något som väcker kritik eftersom en stor del av de anställda redan äger minst en bostadsrätt. Men efter mycket kritik väljer nu Akademin att överlämna fler hyresrätterna till Bostadsförmedlingen.