• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 08-22 00 90

Fler hyresrätter än bostadsrätter byggs i Stockholm


pexels-photo-439416.jpeg 138.02 KB

För första gången på många år byggs det fler hyresrätter än bostadsrätter i Stockholm.

2018 kommer det byggas 4200 hyresrättslägenheter i Stockholm, medan det planeras att byggas 3300 bostadsrättslägenheter. Det är ovanligt för Stockholms bomarknad.

2009 var året då det senast byggdes fler hyresrätter i jämförelse med bostadsrätter. Men det som gör att de aktuella siffrorna sticker ut är att det helt enkelt rör sig om helt andra nivåer. Farten på byggandet nu är rekordhög.

– Nu ser vi svart på vitt hur politiken påverkar. Under många år har hyresrätter, främst kommunala, varit lågprioriterade. Men nu har vi i majoriteten ändrat det här, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd till StockholmDirekt.

Nuvarande produktionstakt innebär att antalet hyresrätter som påbörjats nästan har fördubblats sen förra mandatperioden då i genomsnitt 1580 hyresrätter påbörjades varje år.

– Att få fram nya bostäder har enormt långa ledtider. Det vi nu ser är resultatet av det arbete vi lade ner under förra mandatperioden, säger Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd.

Enligt honom är förklaringen till den höga andelen hyresrätter att det just nu byggs många studentlägenheter i Stockholm, vilket skruvar upp hyresrättstalen.