• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 08-22 00 90

Hur genomför man ett lägenhetsbyte?

1533298284408-sergio-rola-393462-unsplash (2) (1).jpg 754.41 KB

Du kanske vill bo större, mindre eller ha en billigare lägenhet? Kanske ska du jobba på annan ort eller vill du byta till en lägenhet som ligger närmare ditt arbete? Anledningarna till att byta lägenhet är många, men hur genomför man bytet?


Att ansöka om ett byte

För att få byta lägenhet behöver både du och den du ska byta med få bytet godkänt från era hyresvärdar. Ni behöver båda ansöka om bytet. Många hyresvärdar har egna ansökningsblanketter de vill att man fyller i och skickar in, de brukar finnas att ladda ner på din hyresvärds hemsida. 


På ansökan behöver man ange vad man har för anledning till att vilja genomföra bytet. 

Nedanstående anledningar räcker oftast som skäl för att få byta lägenhet:
  • Du behöver en större lägenhet till exempel för att du har eller ska få barn.
  • Du behöver en mindre lägenhet.
  • Du vill ha en billigare lägenhet.
  • Den lägenhet du vill byta till ligger närmare ditt arbete.
  • Du ska arbeta eller studera på en annan ort.
  • Din levnadsstandard ökar avsevärt, gäller tex om du behöver ett handikappanpassat hus. 


Uppfyller du kraven?

Däremot finns det några krav för att du ska få byta. Du får inte begära pengar för bytet och den som ska ta över din lägenhet måste uppfylla din hyresvärds krav, vara skötsam och kunna betala hyran.

Om någon av värdarna säger nej till bytesansökan kan den person som får nej ansöka om tillstånd till bytet hos hyresnämnden. Det är då helt upp till hyresnämnden att bestämma om bytet får genomföras. När bytet blir godkänt

Om värdarna går med på bytet, gör ni en överlåtelse och skriver nya kontrakt med era nya hyresvärdar. Ett datum bestäms då själva bytet sker, innan dess kommer hyresvärden vilja genomföra en slutbesiktning av din lägenhet. De skador som eventuellt finns där ska dokumenteras. Det är viktigt att du som ny hyresgäst får ett protokoll från besiktningen för att kunna visa vilka skador som fanns vid inflyttningen och slippa betala för dem när du flyttar.Många tar hjälp för att ansöka om sitt byte

Hyresvärdar har olika krav på dokumentation som behövs vid ansökan om lägenhetsbyte. Det kan vara både krångligt och framförallt tidskrävande att sätta sig in i, men hjälp finns att få. Många använder vår egna tjänst Bytesansökan när de ska ansöka om sitt byte för att säkerställa en bekväm och trygg ansökningsprocess.

Har du frågor om ditt byte eller behöver du hjälp att ansöka så är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst.