Husdjur i hyresrätt, är det alltid okej?


För det mesta får inte din hyresvärd förbjuda dig att ha "vanliga" husdjur som katt, hund, fåglar eller liknande. Men om det finns speciella skäl att förbjuda husdjur så får värden göra det, till exempel om huset är anpassat för allergiker.


Hyresvärden får inte förbjuda, utan särskilda skäl

Ibland försöker hyresvärden skriva i hyresavtalet att man inte får ha husdjur, men trots det får du alltså ha husdjur. För att ett förbud mot husdjur i lägenheten ska vara giltigt krävs att lägenheten är speciellt anpassad för allergiker.

Ett husdjursförbud i ett hyresavtal, utan sakliga skäl, är alltså inte giltigt. Skulle din hyresvärd försöka vräka dig eller liknande är det mycket sannolikt att hyresnämnden i ett senare skede dömer till din fördel. Du bör har rätt att ta med dig din katt eller hund till din nya lägenhet.


Du ansvarar för att djuret inte stör eller skadar

Det kan vara bra att tänka på att du har ansvar för djuret och att du måste se till att det inte smutsar ned eller skadar lägenheten. Och om du vill ha ormar i lägenheten måste du ansöka om tillstånd hos miljöförvaltningen i din kommun. För skador som djuret, eller du, orsakar blir du skadeståndsskyldig, men det är en självklarhet. Det är givetvis viktigt att inte katten stör grannar eller skräpar ned.Bor du i ett hus för allergiker men längtar efter att skaffa en ny familjemedlem. Eller är du kanske allergisk mot pälsdjur eller trött på att höra grannens hund skälla så kan det vara en bra idé att flytta. Låt oss hjälpa dig med ditt byte.