Här får nästan alla en billig hyresrätt

adorable-adult-animal-909620.jpg 1.43 MB

Medan de europeiska storstäderna kämpar mot höjda hyror, hotande bostadsbubblor och skriande bostadsbrist går Wien i Österrike mot strömmen. Detta är staden där nästan alla får en billig hyresrätt. 

En majoritet av Wiens närmare två miljoner invånare bor idag i en hyresrätt med en kraftigt subventionerad hyra. Familjen Halilovic är en av de familjerna, de betalar motsvarande 6500 kr i hyra för en trerummare på 77 kvm. Lägenheten ligger högst upp i huset, har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och en terrass i hörnläge.
Familjen fick vänta i ca ett halvår i bostadskön innan de fick tillträde till lägenheten.

– Det var en ganska lång väntan tycker jag. När det gäller min förra lägenhet, en enrummare, tog det några veckor från det att jag ställde mig i kön till att kontraktet var undertecknat, säger Jassi Halilovic till DN.se som besökt familjen i Wien.


Socialt byggande

De billiga hyresrätterna och korta kötiderna är en följd av en 100-årig tradition av det som brukar kallas för socialt byggande. Wiens bostadspolitik har ett internationellt renommé och brukar pekas ut som en anledning till att staden ofta hamnar i topp när livskvaliteten i världens storstäder rankas.
60 procent av invånarna bor i lägenheter där hyrorna subventioneras av staden. I många andra länder är den formen av ”social housing” förknippad med fattigdom och bostadsområden med sociala problem. Men i Wien kan även personer med ganska höga inkomster få en subventionerad lägenhet. Inkomstgränsgränsen för ett ensamhushåll går vid motsvarande 30.000 kronor i månaden efter skatt och 46 000 kronor efter skatt för ett hushåll med två personer.


Snabba bostadsköer

Väntetiden för Wiens kommunala bostadskö är i genomsnitt 1,5 år beroende på hur specifika önskemål hyresgästen har. Vill man ha en balkong, ett mycket centralt läge, parkettgolv eller högt i tak får man oftast vänta lite längre. Det kan jämföras med kötiden i Stockholms bostadsförmedling som är på nio år för en vanlig hyresgäst.


Det finns nackdelar

De låga hyrorna finansieras delvis från en särskild skatt om 0,5 procent som alla Wienbor betalar. Men det finns också nackdelar med den hårt reglerade bostadspolitiken. Omkring 1 procent av Österrikes BNP läggs på bostadssubventioner, ungefär lika mycket som Sverige lägger på försvaret. 

– Den österrikiska modellen är dyr. Pengarna till subventionerna ska ju tas av skattemedlen. Det blir väldigt mycket pengar till ett system som har otydliga fördelningseffekter, säger Anna Granath Hansson är doktor i fastighetsvetenskap vid KTH i Stockholm till DN.se.


Här kan du läsa mer om Wiens unika bostadssituation. I Sverige har du med hyresrätt rätt att byta din lägenhet när du har behov av det och vi kan hjälpa dig med det! Lägg in en annons idag och börja ditt byte!