• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 08-22 00 90

Låt inte bostadskön skrämma dig

bostadskon-skramma-675x400.jpg 37.78 KB

Bostadsbristen i Sverige är ett faktum, speciellt i storstadsregionerna. När bostadspriserna knappast är på väg att sjunka, undrar många hur de ska få ihop till kontantinsatsen för sig själva eller för sina barn. Samtidigt som bostadsbubblan inte verkar spricka, känns bostadskön med en genomsnittlig väntetid på sju till elva år mer värdelös. 

14 års väntetid för centrala Stockholm

Även om sju till elva år går att överleva om man är ute i god tid, är väntetiden på innerstan i Stockholm betydligt längre. 14 år ska snittiden vara för att få en lägenhet i Stockholms innerstad, men om man kan tänka sig en lägenhet utanför tullarna blir väntetiden betydligt kortare. 

Den långa bostadskön kan skrämma folk när de hör siffror om hur lång tid det tar och hur många det är som faktiskt väntar på ett nytt hem. Privatekonomen Maria Crofts menar dock att bara för att det är många som väntar i kön betyder inte det att man konkurrerar med alla i kön. 

– De flesta som står i kön har redan ett boende och tar inte vad som helst. Många köar också för säkerhets skull om de skulle behöva en bostad längre fram, säger Maria till DN.

14 procent som är aktiva

Enligt Maria är det 78 000 människor som motsvarar 14 procent av aktiva användare. Dessa gör minst fem intresseanmälningar per år. Som tonåring kan tiden i bostadskön kännas som en evighet, men det finns alternativ för de som är unga vuxna eller studenter. 

– Det finns särskilda köer för ungdomar och studenter och där är kötiderna betydligt kortare. För att få ställa sig i Bostadsförmedlingens kö i Stockholm krävs att man fyllt 18 år. Köavgiften är 200:-/år och jag har svårt att tänka mig en bättre present till en 18-åring, säger Maria Crofts. 

Har du redan stått i bostadskön och känner att det är dags att röra på sig, då kan du byta till en annan hyresrätt. Lägg in annons idag!