• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 08-22 00 90

Ny resetrend, plocka skräp på standen?

1530394810777-h-e-n-g-s-t-r-e-a-m-652543-unsplash.jpg 807.07 KB


Världens hav är fulla med skräp, framför allt plast som tar lång tid att bryta ner. Plastinvasionen är ett hot mot allt liv i och vid haven. 


Plasten i haven fortsätter att öka, den synliga plasten i världshaven har uppskattats till 150 miljoner ton. Men en god nyhet är att många blir mer medvetna om problemet och vill göra något åt det – och alla kan, ganska enkelt, göra en insats.  Även om plastproblemet är stort kan lösningen vara ganska enkel: Se till att det inte kommer någon mer plast i haven. 


Ett faligt kretslopp

Plast som tappas eller slängs på land fragmenteras till mindre och mindre bitar och blir till sist till microplast som svävar omkring i haven. Havslevande organismer som musslor och fiskar får i sig plasten vilket i sin tur resulterar i att vi människor får i oss plasten via födan.


Det här kan du göra för att minska plasten i haven

✔ Ta inte fler plastpåsar än du behöver när du handlar – välj helst kassar som kan användas flera gånger. 
✔ Använd miljömärkt kosmetika. 
✔ Undvik att köpa kläder av fleece, polyester och akryl. 
✔ Handla begagnade kläder och tvätta inte oftare än du behöver. 
✔ Sortera och återvinn plastskräp.


Tänk dig för när du är på semester i sommar

Många älskar att resa men tyvärr tycker inte miljön att vårt resande är lika festligt. Förutom vårt omdiskuterade flygande så innebär fler turister mer skräp, inte minst i haven och på stränderna. Att ta med städhandskar och sopsäckar är knappast det första du tänker på när du packar resväskan. Men resor och initiativ där turister engagerar sig i att plocka skräp är populära.
Alla kan göra något, nästa gång du befinner dig på en strand, plocka med dig det skräp du kan och släng, om alla hjälps åt kan vi rädda haven.