• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 08-22 00 90

S vill utöka t-bana mellan Hjulsta och Barkarby

tunnelbana-hjulsta-barkarby-675x400.jpg 55.57 KB

Det finns stora planer för Stockholms kollektivtrafik. Mellan 2018 och 2024 planeras den gula linjen med start på Odenplan och stopp i nya Hagastaden, Hagalund samt Arenastaden att byggas. Samtidigt byggs blåa linjen ut från Kungsträdgården mot Nacka och Globen, ett projekt som ser dagens ljus år 2025/2026. 

Nu vill socialdemokraterna även se tunnelbanan byggas ut mellan Hjulsta och Barkarby 
– Vi tror att bygga en tunnelbana från Hjulsta kan stärka den sociala hållbarheten i området och underlätta för arbetstillfällen, säger Talla Alkurdi (S) till Mitt i Stockholm.

Hemliga underjordiska spår

I nuläget finns det en sträcka på en halv kilometer från Hjulsta ut till fältet vid Bergslagsvägen i riktning mot Barkarby. Från fältet är det ca en kilometer till Barkarby centrum, detta vill Socialdemokraterna tillsammans med regeringen utnyttja. 

– Vi ser en stor vinst i att koppla samman Hjulsta, Tensta och Rinkeby med Barkarbys handelsplats område, som är ett av Stockholms största tillväxtområden, säger Talla Alkurdi (S)

Sedan 2010 har Socialdemokraterna drivit på förslaget med förlängning stadsdelarna. Fastighetsbolaget Einar Mattsson la också fram ett förslag 2013 på att binda ihop stadsdelarna. 

1,5 miljarder kr

I våras beslutade regeringen om hur mycket stöd varje län skulle få för förbättring av transportsinfrastruktur. Notan för att bygga ut tunnelbanan med en ny station skulle enligt Socialdemokraternas beräkning sluta på 1,5 miljarder kronor. Socialdemokraterna vill att regeringen ger ett startkapital, övrig finansiering skall komma från SLL och intäkter från nya bostäder. 

I nuläget finns redan ett beslut att tunnelbanan mellan Akalla och Barkarby ska byggas och planerar invigning år 2024.

Bor du i Hjulsta eller Barkarby? Det finns massor av lägenheter i dessa områden, skapa en annons idag!