• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 020-40 20 40

Spara dig trygg och slipp stress

stress-675x400.jpg 17.15 KB

De flesta vill ha en sparad slant att ta till om det händer något oförutsett eller för att göra något roligt. Semester, storhelger och speciellt julen, gör ofta stora hål i kassan. Detta bidrar till att många känner sig stressade och har svårt att njuta.

För att öka motivationen till att spara pengar är det en fördel att ha tänkt igenom vad det innebär. I korthet kan man säga att sparande är uppskjuten konsumtion. Du avstår från att använda en viss summa nu och kan i stället använda pengarna senare.

Det går självklart att spara helt planlöst. Ett sätt är att se om det blir några pengar kvar i slutet av månaden och spara det eventuella överskottet. En annan vanlig metod är att överföra en bestämd summa varje månad till ett sparkonto.
I bästa fall leder de här två modellerna till att det samlas pengar på ett konto. Men den som vill spara smart, effektivt och målmedvetet har mycket att vinna på att organisera sitt sparande.

Tre steg för att organisera ditt sparande:

1. Buffertsparande

Börja med att bygga upp ett sparkapital som täcker de fasta utgifterna i två månader och som du kan ta till om du får oväntade utgifter.

2. Målsparande

Sätt också in en summa på ett annat konto varje månad. De här pengarna lägger du undan till semester, julfirande, ny bil eller annat som kostar extra.

3. Långsiktigt sparande

När du har en buffert och målsparandet är i gång kan du börja spara till en ny bostad, till pensionen eller annat som ligger långt fram i tiden.

Den första frågan är förstås hur stor buffert man behöver. 
Det snabba svaret är att bufferten bör vara två månadslöner efter skatt. Då finns det pengar så att det räcker om du blir arbetslös eller långtidssjuk. Det dröjer ofta två månader innan du får pengar från a-kassan och Försäkringskassan och medan du väntar har du utgifter som vanligt.

I de två månadslönerna finns också utrymme för att köpa nya prylar och betala självrisken eftersom alla utgifter inte kommer på samma gång och oftast inte i kombination med att inkomsterna minskar.

Bor du i hyresrätt kan du klara dig med en mindre buffert eftersom du inte behöver betala nya vitvaror själv. Det samma gäller om du inte är beroende av bil.

Kanske blir det lättare att spara pengar om du byter till en lägenhet med lägre hyra?
Lägg in en annons hos oss på Lägenhetsbyte.se och se vad du har för bytesalternativ.

Källa: DN