• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 08-22 00 90

Straffbart att köpa svartkontrakt - allt närmare

1531391996674-black-and-white-bracelet-cooperation-814544.jpg 561.52 KB

Att köpa ett hyreskontrakt antingen från en hyresvärd eller tidigare hyresgäst är inte olagligt men det kan bli inom en snar framtid.
Stor risk att köpa hyreskontrakt

Hittills har det inte varit straffbart i Sverige att köpa så kallade "svartkontrakt" även om det innebär en väldigt stor risk. Blir du påkommen så kan du både förlorar kontraktet och dessutom inte få tillbaka dina pengar. Om du sedan vill flytta så får du inte heller tillbaka dina pengar eftersom det är olagligt och straffbart att sälja hyreskontrakt. 


Dessutom bidrar du genom att köpa svartkontrakt ytterligare till den bostadsmarknad där de med pengar får tak över huvudet medan alla andra får stå utanför. Nytt förslag med hårdare straff för både köpare och säljare

I november förra året presenterades utredningen ”åtgärder mot handel med hyreskontrakt”. I utredningen föreslås en höjning  för att sälja hyreskontrakt till maximalt 4 år fängelse (tidigare 2 år), men det ska även bli straffbart att köpa ett hyreskontrakt.
Under Almedalsveckan arrangerade Hyresgästföreningen ett seminarium om ”Tryggare boende”. Där avslöjade biträdande justitieminister Heléne Fritzon att hon ser positivt på att kriminalisera även köp av hyreskontrakt och hon planerat att presentera en lagrådsremiss redan i Augusti i år. 
– Vi är väldigt intresserade av utredarens förslag och är beredda att gå vidare med det, säger Heléne Fritzon till tidningen Hem & Hyra.