• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 08-22 00 90

Vad du ska tänka på när du letar hantverkare
Har du bott ett tag i din hyresrätt och börjat bli sugen på att förändra saker? Kanske har du hört att stora renoveringar endast får göras i en bostadsrätt? Till viss del stämmer detta, men det finns alltid mindre renoveringar du får göra. 

Innan du drar igång med att måla om, byta ut skåpluckor eller kakla om i badrummet, dubbelkolla alltid med hyresvärden att det är ok. I värsta fall får du skruva upp luckorna och måla tillbaka till orginalfärgen när det är dags att byta lägenhet.

Hitta rätt person i hantverkardjungeln

Det finns många bra anledningar för att ta in hantverkare, men hur gör man för att hitta de rätta hantverkaren? Här är våra tips på hur du går tillväga för att hitta rätt person för jobbet.

Ta in flera offerter

När du ska hitta hantverkare, bestäm dig inte för första bästa utan träffa flera och be om offerter från alla. Be hantverkaren att specificera i offerten allt som ska göras; datum, timpris och materialkostnad. Kontrollera sedan att priset på offerten är inklusive moms.

Kräv referenser

För att vara säker på att en hantverkare är gedigen, be att få kontakt med dennes tidigare referenser. Fråga om hantverkaren kommer i tid, gör hen ett bra jobb och är hen pålitlig? Googla hantverkaren och se Råd & Röns svarta lista på hantverkare i din kommun.

Be om F-skattebevis

Kontrollera alltid att hantverkarens företag är registrerat för moms och arbetsgivaravgift, detta kallas för F-skattebevis. Om inte företaget har F-skattebevis kan du som beställare vara skyldig att betala skatt och socialavgifter för uppdraget. Kolla även att hantverkaren inte har några skulder hos Kronofogden samt att hen har ansvarsförsäkring.

Skriftligt avtal

Skriv alltid ett avtal med hantverkaren och var tydlig med vilket jobb som ska utföras samt slutdatum. För att avtalet ska gälla måste det undertecknas av behöriga firmatecknare. Specificera i avtalet om ni har bestämt fast pris eller löpande räkning.

Ha en bra dialog och var tydlig

Var tydlig med vilket resultat du vill ha och tänk på att sena ändringar kan bli dyra. Det är viktigt att du som beställare har en bra dialog och är tillgänglig ifall hantverkaren har frågor.


Har du inte hittat rätt lägenhet att renovera, skapa en annons och börja byta!