• Få hjälp att komma igång!
    Ring: 020-40 20 40

Vardagsrummet på väg att försvinna

vrum.jpg 625.58 KB

Säg hejdå till folkhems-favoriten vardagsrummet – kort kan det vara ett minne blott. En studie visar att tv:n är på väg att spela ut sin roll medan köket blir platsen för socialt umgänge.

Enligt en studie av antropologen Katarina Graffman kommer vår uppkopplade livsstil och mediekonsumtion att styra hemmalivet i ännu större utsträckning än i dag. Att likt i dag samlas i vardagsrummet kring tv:n kommer inte att ske på samma sätt i framtiden, eftersom andra digitala format konkurrerat ut dumburken, tror Katarina Graffman.

Vårt boende går minst sagt stora förändringar till mötes.
Av dagens ungdomar betraktar sig 40 procent som gamers, och som sådana vill de ha tillgång till ytor där de kan spela tv- och datorspel i fred. En "gaminghörna" är alltså hetare eftertraktad än ett traditionellt sällskapsrum.

Efter att ha studerat människor i deras hemmiljö är Katarina Graffmans bild att av framtiden att de flesta hem kommer att sakna ett regelrätt vardagsrum, till förmån för små, flexibla ytor där man kan använda läsplattor, smarta telefoner eller datorer.


Köket ser ut att växa i både storlek och antal användningsområden. 
– Dessutom blir tiden som man faktiskt umgås, till exempel i köket, mer betydelsefullt. Får man bort det där passiva slötittandet tror jag att det sociala stimuleras, säger Katarina Graffman.

I köket kommer vi utöver matlagning och umgänge att ägna oss åt arbete och studier, uppbackade av smartare förvaring och tekniska lösningar som till exempel digitala skärmar för receptvisning samt bubbelvatten i kranen.


Källa: www.hemhyra.se