Hur varmt får du ha det i lägenheten?

1532198570936-bildsol.jpg 232.56 KB


Inte ett moln så långt ögat kan nå och det är fullt på stränder, i parker och på uteserveringar i hela vårt avlånga land. Men i den gassande solen har hundratusentals lägenhetsinnehavare fått det obehagligt varmt i sina bostäder.


Ovanligt varmt väder

I helgen utfärdade SMHI en klass 2 varning gällande värmen i Sverige, temperaturen anses vara extremt hög. De höga temperaturerna är bland annat ett resultat av otroligt låg nederbörd. Under juni och halva juli har nederbörden endast varit mellan 10 – 50 procent av vad den normalt brukar ligga på.


Du kan ha rätt till kompensation

Att vistas  längre tid i en onaturligt varm lägenhet kan innebära risker för hälsan. Socialstyrelsen slår fast att ingen ska behöva stå ut med mer än 26 grader under en längre sammanhängande tid. Ligger temperaturen på den nivån i mer än åtminstone tio dagar – enligt en tidigare fastslagen dom – har man rätt att kräva att fastighetsägaren gör något åt saken. Du kan till och med få rabatt på hyran, skriver Hem & Hyra.  


Vad kan du göra om du har för varmt hemma

Mät noga temperaturen själv innan du klagar. Mät en bit upp i luften en bit in i rummet och undvik ytor med direkt solljus.
Upprepa proceduren i några dagar och skriv ner ditt resultat. Är du medlem i Hyresgästföreningen kan du få tillgång till en särskild temperaturmätare. Ta kontakt med kommunens miljökontor om värden inte lyssnar, dem kan beordra värden att till exempel sätta upp solskyddsfilm över fönstren eller installera persienner eller en markis.