Göteborg, Västra Götalands län

Nedre Fogelbergsgatan 1

1 mot 1

3.5 rum ∙ 105 kvm ∙ Vån 2

12 317 kr/mån

Annonsnummer: 1034262

Balkong/terrass
Öppen spis/kakelugn

Om boendet

Bostadstyp Hyresrätt Hyresvärd Svanström Fastigheter

Denna lägenhet är verkligen osannolikt vacker. Huset är från sent 1800-tal och är K-märkt. De flesta munblåsta originalglasen är kvar, liksom stavparketten i salen/vardagsrummet och de höga, brunlaserade bröstlisterna. Vi ska inte ens tala om kakelugnarna...

Två rymliga sovrum, ett ännu rymligare kombinerat vardagsrum/matsal där både stort matbord och soffgrupp och arbetshörna får plats. Eller vad man nu vill. Stort kök. Ett helkaklat badrum med infällda spotlights i taket och en liten egen tvättstuga längst in med tvättmaskin och torktumlare. Utöver detta finns en gäst-WC precis vid ingången. Grymt när man har folk som bor över, och man lätt springer på varann annars och alltid är det nån på toa eller i duschen... Har angett 3,5 rum eftersom den del jag använder som matplats idag kan skärmas av till ett mindre sovrum eller arbetsrum om man skulle vilja. Övriga vardagsrummet är stort nog att få plats med både matgrupp och soffgrupp ändå. Dessutom finns plats i köket för matgrupp också (jag har dock enbart en köksö där idag). Massa utrymme och flexibilitet, helt enkelt!

Allt i fräscht och fint skick. Ingen hiss men lgh ligger 2,5 trappa upp så det går fint ändå för de allra flesta inkl barn. Det finns cykel- och barnvagnsparkering under tak på innergården. Det finns sen en port mot gatan som är låst.

Jag räknar balkongen som min egen, trots att det är utgång via en halvtrappa ner och inte direkt från lägenheten. Var riktigt skeptisk till detta innan jag flyttade hit, men med bara några få boende i trapphuset och kontor under mig så är det bara jag som använder den och det känns faktiskt supersmidigt att bara ta med sig kaffekoppen och gå barfota ut.

Just det - kontor under! Kanske det bästa? Man slipper oroa sig för att störa. Ljud rör sig ju mest nedåt. Stoort vindsförråd längst upp.


Och det känns överflödigt att skriva att lägenheten ligger mitt i stan med nära till allt... gatan är en tvärgata till Vasagatan. Precis bakom huset uppför en stentrappa på en höjd ligger en park som inte många känner till, där det är fint kvällsljus och där man kan grilla. Den nyttjas i princip bara av boende i närområdet som känner till den.

Fantastisk hyresvärd, Svanströms fastigheter. Smidiga och enkla.

Just nu pågår fasad- och balkongrenovering som ska vara klar v 28 (därav byggställningen utanför fönstren på fotona). Så om du blir nya hyresgästen flyttar du in i ett nyrenoverat hus med helt nya balkonger.

Hyran jag angett är årets nya så den börjar gälla först senare i sommar. Just nu är hyran lägre; 12 129 kr. Hyresvärden brukar ligga i det lägre spannet när det kommer till årliga hyreshöjningar/hyresförhandlingar jämfört med andra både privata och kommunala. Min känsla är att det är en väldigt trygg hyresvärd utan några behov av att maxa lönsamhet eller så. Inte heller renovera utan anledning. Och här kommer inte ske några renoveringar, allt är fint och fräscht. Nu även strax fasaden!

Jag söker mindre och billigare bostad för en person i första hand i samma område som där jag bor nu (vasa, linné, haga, lorensberg vid vasa alternativt stigbergsdelen av majorna typ stigberget, allmänna vägen, lotsgatan, styrmansgatan, kaptensgatan-ish, eller Änggården). Områden som tyvärr inte är aktuella är Johanneberg, Guldheden, Masthugget uppe på berget, Lorensberg vid Korsvägen/Heden, Nordstaden, Heden, Stampen, Krokslätt samt de delar av Majorna/Kungsladugård som ligger längre inåt/bortåt än angivna majornaområden ovan. Typ av lägenhet spelar inte jättestor roll för mig, har inga problem med att flytta till t ex en 80-talslgh, det viktigaste är läge, hyra, och att lägenheten känns ljus, rymlig, luftig. Kommer ha svårt att byta bort 4,60 i takhöjd och gigantiska fönster till t ex bottenvåning med standardtakhöjd. Har du däremot en 80-talslgh högt upp i huset och kanske med balkong kommer den kännas ljusare.

OBS! Sist men inte minst. Det finns regler kring lägenhetsbyten, inte alla känner till det. De flesta tror att man får byta som man vill. Kan verkligen tipsa om att läsa på om detta. Det har dessutom skärpts sen den nyare striktare lagen kom 2019. Jag är BARA intresserad av att byta med dem som har det som hyreslagen kallar "beaktansvärda skäl" för byte. Annars kan det bli nekat efter att man lagt ner en massa energi, tid och väntan i månader på att hyresvärdarna ska handlägga bytesansökan - bara för att behöva ge sig ut på lgh.byte igen och börja om - och jag vill slippa den orkeskrävande processen med besvikelser, ladda om, ta ny tid osv. Lghbyte.se har inte med någon info på sin sida om att det faktiskt är reglerat, tyvärr, förmodligen för att de då skulle tappa hälften av sina kunder eftersom många här faktiskt inte har det lagen kallar skäl... Bästa skriften att läsa är Fastighetsägarnas riktlinjer om lägenhetsbyten. Googla så hittar du. Fråga mig om du undra något, jag har blivit ofrivillig expert på området efter att ha varit med i en bytesprocess där den andra parten blev nekad... Jag vill vara säker på att det är ett vattentätt byte INNAN vi skickar in ansökan. Hoppas också att jag genom att skriva detta kan bidra till att kunskapen sprids och att fler får koll och slipper besvikelser.


Må väl!

Matilda

Läs mer om bostaden

Önskad bostad
rum
Minst antal kvadratmeter
Högsta hyra
Krav
Övriga preferenser
Områden
Postnummerområden
41451, Göteborg
41653, Göteborg
41654, Göteborg
41655, Göteborg
41656, Göteborg
41678, Göteborg
41679, Göteborg
41680, Göteborg
41681, Göteborg
42157, Västra Frölunda
42158, Västra Frölunda
42159, Västra Frölunda
42160, Västra Frölunda
42163, Västra Frölunda
42165, Västra Frölunda
42166, Västra Frölunda
42167, Västra Frölunda
42658, Västra Frölunda
42671, Västra Frölunda
42674, Västra Frölunda
42676, Västra Frölunda
42677, Västra Frölunda
42679, Västra Frölunda
43533, Mölnlycke
Tresiffriga postnummerområden
411, Nordstaden / Vasastaden / Johanneberg
412, Örgryte / Johanneberg
413, Linnéstaden / Annedal / Guldheden / Masthugge
Postorter
Pixbo, Västra Götalands län
Askim, Västra Götalands län
Hovås,
Stadsdelar
Majorna, Göteborg
Stigberget, Göteborg
Kungsladugård, Göteborg
Änggården, Göteborg
Mölndal Östra, Mölndal
Mölnlycke Norra, Mölnlycke
Alternativt önskemål
rum
Minst antal kvadratmeter
Högsta hyra
Krav
Övriga preferenser
Områden
Tresiffriga postnummerområden
411, Nordstaden / Vasastaden / Johanneberg
413, Linnéstaden / Annedal / Guldheden / Masthugge
Stadsdelar
Majorna, Göteborg
Stigberget, Göteborg
Lorensberg, Göteborg
I området
Restauranger
Restaurang KOKS
Vasagatan 9
Mediterraneo
Vasagatan 6
Skolor och barnomsorg
Lönnen Föräldrakooperativ
Haga Kyrkoplan 1
Göteborgs Högre Samskola, Lilla skolan
Föreningsgatan 13
Affärer
ICA Nära Haga
Pilgatan 20
Hemköp Vasagatan
Vasagatan 30
Intressemarkering
Är du intresserad av ett byte?
Ja
Nej
Svarar vanligtvis inom 13 timmar
Bostadstips
Katarina-Sofia, Stockholm
Erstagatan 24
Hammarby Sjöstad, Stockholm
Båtbyggargatan 13
Högsbo, Västra Frölunda
Kaverösporten 13

Vill du också byta din hyresrätt?

  • Bytesförslag anpassade för dig
  • Hjälp genom hela bytet
  • Enkel registrering på 2 minuter
Kom igång gratis