Bor du i en hyresrätt och ska separera?

Äktenskap och relationer är idag inte alltid såsom tidigare. Våra sätt att leva ihop, och att inte leva ihop, förändras. Ibland är skilsmässa den enda utvägen. Även om man har en bra separation så är det en prövande period som kan vara tuff att ta sig igenom.

Äktenskap och relationer...

är idag inte alltid såsom tidigare. Våra sätt att leva ihop, och att inte leva ihop, förändras. Ibland är skilsmässa den enda utvägen. Även om man har en bra separation så är det en prövande period som kan vara tuff att ta sig igenom. 

För många är stressen över det praktiska som ska lösas stor och boendefrågan är något som många oroar sig över.

”Vad gäller för hyresrätter?”

Man har vid en separation rätt att byta sin hyresrätt, men det finns vissa förutsättningar:Har du ett förstahandskontrakt i Sverige så har du enligt hyreslagen rätt att byta din lägenhet mot en annan, förutsatt att du bott i din lägenhet i minst ett år. Det kan finnas vissa undantag från ett-årsregeln i särskilda fall men oftast godkänns inga byten om du inte bott i lägenheten i minst ett år.En förutsättning för att få byta är att man har ett beaktansvärt skäl. Skilsmässa räknas som ett sådant. För att bytet ska godkännas ska det även göras utan påtaglig olägenhet för hyresvärden. Det betyder att den nya hyresgästen ska vara skötsam och ha ekonomi för att kunna betala hyran

”Bådas namn krävs"

Om båda parter vill flytta så krävs det att ni båda står på hyreskontraktet för att kunna byta till två lägenheter. Gör ni inte det kan ni ansöka hos den nuvarande hyresvärden om att ni båda ska stå på kontraktet innan ni ansöker om byte. Men det är först efter det att ni båda står på hyreskontraktet som ni kan ansöka om ett byte.

”Om båda vill bo kvar”

En hyresrätt har i juridisk mening inget ekonomiskt värde. Däremot finns det en så kallad nyttjanderätt, vilket innebär att den som bor i lägenheten men inte står på kontraktet har lika stor rätt att nyttja lägenheten som den som står på kontraktet.

När ett gift par skiljer sig och en måste flytta och de inte kan komma överens om vem görs en prövning om vem som har bäst behov av lägenheten. Ska exempelvis en make huvudsakligen bo med hemmaboende barn ger detta normalt maken rätt att bo kvar i lägenheten och den andre måste flytta.

Man tittar även på makarnas enskilda ekonomiska förhållanden, vem som kan få en ny lägenhet snabbast och liknande faktorer. Detta gäller även om hyresrätten bara står på den ena maken och om den eventuellt tagits in i äktenskapet som enskild egendom via äktenskapsförord.

Utöver boendefrågan...

vid skilsmässa finns det mycket annat både praktiskt och emotionellt att reda ut. Endbright är en plattform som erbjuder olika nivåer av support och praktisk hjälp. En plats där man inte bara hanterar juridik och formalia, utan inkluderar allt ifrån boendefrågor till olika familjeperspektiv men även de fysiska och mentala bitarna. Helheten med andra ord.

Charlotte Ljung, VD för Endbright har själv skilt sig två gånger.

“Jag har själv skiljt mig två gånger och vet hur krångligt det kan vara. Endbright är den digitala plattformen som jag själv startade. En plats där man kan få praktiska tips och konkreta tjänster som får en att känna att det kommer bli bra när allt är över.”

Lägenhetsbyte.se är Sveriges största sajt för bostadsbyten och har över 15 ooo lägenheter att byta med över hela Sverige. Att byta lägenhet och boende på detta vis är en ganska svensk företeelse, men väldigt smart menar Charlotte Ljung på Endbright. Framförallt om man inte vill eller kan köpa nytt direkt i samband med en separation eller skilsmässa.

Detta inlägg skrivs i samarbete med endbright.se

Byt din lägenhet hos oss

  • Över 60 000 nöjda kunder
  • Vi hjälper dig genom hela bytet
  • Kom igång på 2 minuter