Att flytta för studier

student-webb.jpg 39.55 KB
Att vara student kan innebära nudelmiddag sju dagar i veckan, plugga till klockan fyra på morgonen och inneha CSN-skulder tills en är 50 år. Perioden som student kan samtidigt vara den roligaste tiden i livet med spex, kvalborg och nationshäng. Här tipsar vi dig hur du hittar hem i studentstäderna.

Flytta till studentstad

I en rapport gjord av Sveriges Förenade Studentkår (SFS) flyttar varje år ungefär 340 000 studenter till någon av Sveriges mest populära studentstäder. Uppsala, Lund och Umeå är alla välkända universitetsstäder med över 40 000 studenter på vardera plats och helt unikt studentkultur. Att hitta boende i en studentstad kan vara svårt och ta tid, och att veta vad en har för alternativ kan korta ner processen i att hitta hem.

Bostadsgaranti

Bostadsgaranti innebär att studentkåren på universitetet kan erbjuda ett studentboende för studenten. Reglerna för bostadsgaranti skiftar mellan de olika städerna. Därför är det viktigt att läsa på om dem innan.
Varje år granskar SFS bostadssituationen i Sveriges mest populäraste studentområden och kartlägger de studentstäder som kan garantera studentboende redan under hösten. Under 2016 fanns det bara sex städer som kunde erbjuda bostadsgaranti under höstterminen. Kontakta studentkåren på universitetet för att få mer information om diverse alternativ.

Studentboende

Studentboenden är hyresrätter speciellt bildade för studenter. Dessa kan antingen vara korridorer, eller boende på nationer. Du hyr ett rum med badrum och delar ett gemensamt kök med alla andra som bor i byggnaden. Kontakta studentkåren på ditt universitet för att få mer information.

Andrahand

Är du inte sugen på att skriva ditt namn på alla dina matvaror eller bli väckt mitt i natten av grannens gitarrspelande, kan man alltid söka boende i andrahand. Detta kan vara ett bra alternativ när du är helt ny i en stad och väntar på ett boende från studentkåren. Det kan vara bra att ha koll om lägenheten har fått tillstånd av sin hyresvärd eller bostadsrättsförening att hyras ut. Gå in på AndraHand för hitta ditt nästa studentboende. 

Byt din lägenhet

Har du redan ett förstahandskontrakt i din nuvarande stad, så kan du alltid byta din lägenhet till ett nytt boende i en annan stad. På Lägenhetsbyte.se sker flera byten varje dag mellan städer och många av våra användare är studenter. Lägg in din annons här!