Att bli med rumskompis

att-bli-med-rumskompis-675x400.jpg 72.18 KB

Att ha mer yta än vad man kan betala för kan ses som ett i-landsproblem, men med en rumskompis kan man lätta på fakturorna och samtidigt få ett trevligt sällskap. Dock kan det vara givande att se över reglerna för vad som gäller när du blir med rumskompis. 

Rättvis hyra

Att kräva en högre hyra kan kännas bra för ens egna kassa, men att vara girig kan bli skadligt och du som är skriven på kontraktet kan tvingas betala tillbaka till rumskompisen i efterhand. 

Grundhyran ska baseras på hur stor yta din rumskompis får. Om ni delar badrum, kök och vardagsrum kanske det bästa vore att dela på allt. Man kan lägga på 10-15% i hyra om lägenheten är fullt möblerad.

Kolla alltid upp bakgrund

Även om personen är en kompis eller familj, skadar det inte att kolla deras bakgrund. Be om referenser och begär utdrag från UC för att kolla om det finns betalningsanmärkningar. 

Vill du känna dig 100% trygg kan du begära en deposition, dock är det viktigt att i hyresavtalet specificera vad depositionen får användas för. Hyresgästföreningen rekommenderar att depositionen ska ligga på en månadshyra och användas ifall hyran inte kommer in i tid eller om något går sönder. 

Tydligt och noggrant avtal

Vem det nu än är som flyttar in, är det vikigt att skriva avtal. Att skriva avtal är också ett perfekt tillfälle att gå igenom vad som förväntas och gäller för rumskompisen i det nya hemmet.

Om visar sig att du och din rumskompis inte kan bo ihop, har din rumskompis rätt att få tre månaders på sig att flytta ut. Detta för att personen ska få tiden att kunna hitta ett nytt boende.  

Rumskompis är inte för alla

Även om det kan vara mysigt att ha någon att laga mat, prata och hänga med, är inte rumskompis något som passar alla. Men är situationen att man inte har råd med hyran själv, kan man alltid byta till en hyresrätt med lägre hyra. 

Att inte ha råd med hyran är ett beaktansvärt skäl för att byta hyresrätt. På Lägenhetsbyte.se finns massor av människor som är i liknande situationer som en själv och varje vecka byter över 100 personer genom oss. Skapa din annons idag och börja leta efter ett mer passande hem.