Flen i bott och Danderyd i toppDen årliga Medborgarundersökningen, som utförs ut av SCB, har för andra året i rad utsett Flen till den kommun där invånarna är mest missnöjda. Kommunerna som hamnar i topp är Danderyd och Lomma.

Vad är det som avgör ifall en plats är bättre eller sämre att bo i? Handlar det om distansen till jobbet, vilka skolor som finns eller utbudet av butiker i närheten? Den Sörmländska mittpunkten Flen kliver för andra året i rad upp på prispallen som Sveriges sämsta kommun. Flens fall blir det låga utbudet av andra affärer än mataffärer och möjligheten att få arbetet närmare ens hem.

Trots det dåliga utbudet av affärer och distansen för arbete, verkar de 6 700 invånarna i Flen tycka att nöjesutbudet är dåligt i tätorten med kommunslogan “en kommun”.

– Det är en ganska tråkig stad så alla åker till Eskilstuna, Nyköping eller Stockholm om man ska ha nöje, men det är ju bra att Flen då ligger centralt så det är lätt att ta sig dit, säger 19-åriga Emma Helder till DN

Borgerligt styrt i topp

Mest nöjda invånarna verkar vara bosatta i de rikare kommunerna Danderyd, Lomma, Vellinge och Kungsbacka. Danderyd har i de senaste undersökningarna legat i toppen. Kommunens invånare toppar i nettoförmögenhet, högst jämställdhetsindex och lägst andel lågutbildade.

Trygghet i norr och kultur i väst

De norrländska orterna Storuman, Sorsele och Jokkmokk får högst betyg när det kommer till säkerhet och trygghet. Låga betyg fick Hörby, Sigtuna och Eskilstuna när deras invånare fick tycka till om säkerheten. 

När det kommer till kultur får Göteborg högsta betyg, med sina kulturevenemang som bokmässan, filmfestival och konserter på Ullevi. 

Finns det ett intresse för dig att flytta till någon annan kommun? På Lägenhetsbyte.se kan du byta mellan kommunerna, något som flera gör varje dag. Skapa en annons här och sätt igång att leta reda på ditt nästa hem!