Flytta isär med barn

flytta-isar-med-barn-675x400.jpg 20.28 KB

Hösten börjar nalkas, dagarna blir kortare och mörkret kommer tidigare på dygnet. För en del familjer fortsätter livet som vanligt och för andra faller mörkret tyngre. Att skilja sig kan vara någons värsta mardröm och har man barn dessutom kan det kännas ännu värre. I DN berättar psykologen Martin Forster om hur föräldrar ska berätta för sina barn om ens separation. 

– Ett första råd är att ha praktiska saker klara för sig. Det är viktigt att man först har funderat igenom hur man ska bo, så att man kan ge en tydlig bild av hur livet kommer att bli, säger Martin Forster. 

Andas ut

Enligt SCB skiljer sig varje år ca 24 000 par. Många föräldrar kan känna djup ångest att berätta för sina barn om att separeras, men många expert säger att detta är onödig oro. Om det är något som barn förstår är det känslor och enligt Rädda Barnen är det inte alls nödvändigt att smida en gemensam historia om varför man separerar. Istället är det mycket bättre att bara berätta sin historia och hur en känner.För barnen ska föräldrar inte vara rädda för att berätta sanningen om varför de valt att flytta isär. Är det att föräldrarna inte älskar varandra längre ska man vara tydlig med det, dock behövs det inte gå in på detaljer, t.ex. otrohet. 

Undvik Konflikt

Att inte bråka under en separation kan vara svårt för föräldrar med tanke på hur mycket känslor som bubblar upp. Enligt Martin Forster är det viktigare för ett barns välmående att föräldrarna undviker bråk och konflikt så mycket som möjligt. 

– Om föräldrarna har konflikter ökar risken för att barnen mår dåligt, och om barnen ser konflikterna ökar den risken ännu mer, säger Martin Forster. 

Är det på den nivån att ett separerande par inte kan komma överens, har kommunen skyldighet att erbjuda gratis samarbetssamtal om barn är inblandade. Samtalen fokuserar på föräldrarollen samt frågor om umgänge, vårdnad och boende. 
– Jag rekommenderar det starkt om föräldrarna inte kan komma överens på egen hand, säger Martin Forster.