Fortsatt kritik mot Stureplanerna

stureplanerna-675x400.jpg 51.79 KB

Förra veckan gick kulturmiljöutskottet ut och kritiserade de kontroversiella nya planerna för Stureplan. Utskottet, som bildades 2015, har i uppgift att försvara kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Nu ställer sig kulturmiljöutskottet kritiska för ombyggnationen av bland annat Sturegallerian och Ostermans marmorhallar, istället trycker de på att de befintliga byggnaderna ska användas.

– Sista ordet är inte sagt än, men nu har vi i alla fall sagt vårt, säger Ann-Mari Engel (V).

Stor protest mot planerna

Sedan 2006 är Abu Dahbi-baserade förvaltaren ADIA fastighetsägare till kvarteret Sperlingens backe där bland annat Sturegallerian ingår. 2015 presenterade ADIA ett förslag på att renovera stora delar utav gallerian för att göra det mer “luftigt”. Ett förslag som skulle påverka verksamheterna runt omkring Stureplan och något som fick flera krögare, affärsmän och stockholmare att koka inombords. 

Planerna har sedan dess arbetats om och skulle de gå igenom så väntar sig stockholmarna tio år av renoveringskaos. Flera kända profiler har gått ut och tyckt till angående planerna, bland annat Gry Forsell, Magdalena Ribbing, Olof Lundh, Erik Lallerstedt, Albert Bonnier, Lena Endre och Alexander Schulman. 

– Jag är en frontsoldat i aktionsgruppen Stoppa Stureplanerna, där jag genom mina kanaler kommer informera de och få dem att förstå hur viktigt det är att Stureplan bevaras, säger Alexander Schulman i en video för projektet Stoppa Stureplanerna.

Politikerna backar inte

AIDAs anledningar till renovering enligt DN ska vara baserade på de omoderna kontoren och de få besökarna till butikerna i gallerian. Trots de moderna planerna ställer sig vissa politiker inte bakom beslutet. 

– Stureplan är Stockholms absoluta nöjescentrum. Om gallerian stängs så länge kommer det knappast att återuppstå och det finns inget annat ställe i innerstan som är bättre för nattliv till fem på morgonen, säger Lotta Edholm (L).