Fotoskola – lär dig att ta fina annonsbilder

fotoskolan-675x400.jpg 15.13 KB

 Ofta är det bilderna av din lägenhet som ger det första intrycket till den som tittar på din annons. Därför är det viktigt att ha bilder med hög kvalitet. Det är med bilderna du förmedlar känslan om det är trivsamt eller tråkigt, rymligt eller trångt, fräscht eller slitet. Därför är det viktigt att lägga arbete på bilderna. Men hur gör man? Går det att fota som ett proffs? Följ våra bästa fototips nedan.

 

Antal bilder

En bild är bättre än ingen bild. Du kanske har någon fin bild på din lägenhet sedan tidigare som du kan lägga upp i din annons tills du tagit dina annonsbilder. Det är bra att ha minst en bild så att den som tittar på din annons kan föreställa sig hur det är att bo i lägenheten. Det kan vara trevligt att förutom interiörbilder visa fasad, innergård och trappuppgång. De flesta annonsörerna har mellan 8–10 bilder. 

Fixa rummet

Det är viktigt att styla lägenheten före du tar foton. Förbered genom att städa och plocka undan. Om det ligger saker framme överallt är risken att rummet känns mer rörigt än vad det egentligen är. Det rekommenderas att inte ha för många personliga föremål framme. Du kanske bör byta plats på föremål och möbler inför din fotografering. Om bordet står dumt till, flytta det. Om fåtöljen blockerar utsikten till den fina balkongen, ta bort fåtöljen! Ta ett rum i taget. 

Teknik

Du får bäst resultat om du fotar med en riktig kamera, men det går också bra med en modern mobilkamera. Ställ in din kamera eller telefon på att fotografera i en hög upplösning. Ett större foto är alltid bättre än ett litet. Ta foton i liggande format – de är i regel alltid bättre för att visa upp sin lägenhet på bästa sätt. 

Ljus

Ljus är en nyckelspelare inom fotografering. Dagsljus är ett vitt naturligt ljus, medan ljus från lampor är gulaktigt. Våra ögon kan anpassa sig till det konstgjorda ljuset, men på bild blir det gula ljuset sällan bra. Därför rekommenderar vi att använda dagsljus, det blir alltid bäst. Så ta foton på dagtid, och släpp in ljus så mycket det går. Använd inte blixt, det brukar inte bli bra.

Placering och vinkel

Man vill visa så mycket som möjligt av rummet. Det finns två fina trick för detta: Stå i hörnet av rummet. Testa att stå i dörröppningen till rummet, eller till och med ett par steg utanför rummet, och ta bilden genom dörröppningen. Försök att fotografera så rakt som möjligt; det blir inte bra om du håller kameran snett och skapar sneda vinklar i bilden. Ibland kan det vara svårt att hålla kameran helt stilla och helt rakt, men ett enkelt stativ löser det problemet. Kontrollera att linjer från t.ex. dörrar, fönster och hyllor går parallellt med kanterna i sökaren.