Fun facts om hyresrätter

iStock-1149263420.jpg 237 KB


I Sverige finns drygt 4,8 miljoner hushåll och lika många bostäder. Vanligaste boendeformen är bostadshus med äganderätt, alltså villa. I städerna är det vanligare att bo i hyreshus eller bostadsrätt, på landet dominerar villorna.Par med barn bor oftast i villa. Av barnfamiljerna med bara en vuxen bor däremot nära hälften i hyresrätt. Här är det dock stor skillnad mellan könen: Mammor hyr, pappor äger.Sveriges unika hyressystem

Det svenska hyressystemet är i jämförelse med andra länder unikt då det är ganska komplext. Grunden i all hyressättning är det så kallade bruksvärdet. Värdet ska spegla allmänhetens allmänna värderingar och vara skälig. Utöver det påverkas hyressättningen exempelvis av årliga förhandlingarna, hyreshöjningar efter en renovering eller om hyran avser end nybyggd lägenhet.

 
Svensken älskar att flytta

Vi Svenskar flyttar allt ofta. Under 2019 skedde nästan 1,5 miljoner flyttar i Sverige.
Genomsnittssvensken flyttar i snitt 10 gånger under sin livstid, 70-75% av alla flyttar sker inom samma kommun. Förändrad familjesituation som nytillskott eller skilsmässa, ett nytt jobb eller eller studier är de vanligaste anledningarna till att man flyttar. Gemensamt för de flesta anledningarna är att de ät vår livssituation och inte konjunkturen som styr hur vi flyttar. 


Här finns det flest / minst hyresrätter

Det finns vissa skillnader i hur folk bor i olika delar av landet. I storstäder och större städer med kringliggande kommuner är det vanligt att bo i flerbostadshus.
Sveriges kändaste hyresvärdar

En som gett sig i kast med att förvalta bostäder och hyra ut är Tina Nordström, bland annat känd från tv för sina matlagningsprogram. Vill du ha Tina som hyresvärd får du flytta till Helsingborg där hon äger fastigheter.


Foto: Herman Dreyer. 

En annan välkänd hyresvärd Abba-legenden Björn Ulvaeus som är en av landets främsta byggherrar. På senare tid har Björn tagit sig an bostadsbristens Stockholm. Han äger bland annat en tidigare kontorsfastighet vid Telefonplan, som håller på att omvandlas till ett hundratal mindre lägenheter.