Har du eller är du en stökig granne?

1513333207625-grannar-stora-liten.jpg 69.94 KB

Det vankas jul- och nyårsfest. Klapparna ska slås in, skinkan ska införskaffas och champagnen för tolvslaget ska plockas ut. I dessa glada vintertider kan det vara lätt att glömma bort sina grannar och hur de påverkas av mycket ljud.

Tyst efter klockan 22.00 - En myt!

När ska det vara tyst i lägenheten? Länge har det antagits att efter klockan 22.00 får man inte spela musik, spika upp tavlor eller festa. Men enligt Zeljko Kranjec, jurist på Hyresgästföreningen, ska alltid ljudnivån ligga på en hygglig volym.

– Det handlar inte om vilken tid på dygnet det är, utan ljudnivån i huset ska ligga på normal nivå hela dagen. Det är inte så enkelt att du kan leva rövare och spela hög musik fram till klockan 22 och sedan vara tyst, säger Zeljko Kranjec till Metro.

När det gäller att ha fest är det mer klart. En annan myt som har cirkulerat ett tag är att inneboende i en hyresrätt får bara ha fest minst en gång i månaden. Man har rätt att ha fest så ofta man vill, men har inte rätt att störa sina grannar. Skulle störningsjouren knacka på dörren kan hyresgästen få stå för notan. 
– Om det står inskrivet i ditt hyreskontrakt så kan du bli debiterad av din hyresvärd, säger Zeljko Kranjec.

Så undviker du att störa grannarna

Är du orolig att du kommer störa grannarna under jul- och nyårsfesten? Det finns en del huskurer du kan göra för att underlätta ljudnivån. 

1. Tjocka textilier

Tjocka textilier som mattor, draperier eller gardiner kan alla dämpa ljudet och det finns även specialgjorda tyger för ljuddämpning. Att placera mattan under matbordet kan minska ljud från skrapande stolar. 

2. Tassar under möblerna

Tassar, vibrationsdämpare eller möbelfötter på dina möbler reducerar ljudet från skrapande stolar och skyddar golvet från fula märken. 

3. Duka med underlägg

Köksporslin kan låta en del när det ställs ner på tunga ytor. Inför middagen duka med snygga underlägg och använd mjuk dukar i porslinsskåpet resten av året.

4. Äggkartonger

Kanske inte det snyggaste alternativet och väldigt delade meningar om hur bra det fungerar. Men det billigaste alternativet på listan och för en kväll kan det vara helt ok?  

Har du som nyårslöftet att byta hyresrätt? Skapa en annons idag och börja byta!