Här ligger Stockholms dyraste hyreslägenheter

2019-06-27_4e9c1e8d-1eba-4926-ab3a-8a4b919b6484.jpg 1.84 MB


Snitthyrorna har ökat med 31 procent mer i Stockholm än i övriga delar av landet de senaste tre åren, det visar siffror som Lägenhetsbyte.se tagit fram från SCB. Allra dyrast är det på Brahegatan på Östermalm, där kostar en hyreslägenhet 24 000 kronor i månaden.


Mellan 2015 och 2018 ökade det totala antalet hyreslägenheter i Stockholms län med 1039 objekt. Under samma period ökade antalet bostadsrätter med 18 000 objekt i regionen. 

– Den skeva fördelningen beror bland annat på ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter och fokus på bostadsrätter vid nybyggnation. Men att stockholmare bara vill bo i bostadsrätter stämmer inte, vi ser ett enormt intresse för hyreslägenheter i hela länet, Kent Eskilsson, VD, Lägenhetsbyte.se 


Dyrast och billigast boende

Fördelningen mellan bostadsrätter och hyresrätter och antalet nybyggnationer spelar alla roll sin roll i hyresutvecklingen. Läget spelar också stor roll. Högst hyra per kmv är det på Kungsholmen och lägst i Tensta. Men ofta spelar storleken större roll än bara priset när man söker lägenhet.

– Att hitta en större lägenhet för att flytta ihop eller när det är dags att bilda famlij är den vanligaste orsaken till att man vill byta lägenhet. Just nu har vi över 7000 objekt som väntar på att bytas bara i Stockholm – det visar det finns en stor väldigt vilja att röra på sig på bostadsmarknaden i staden, säger Kent Eskilsson.


Här är de 10 dyraste hyresadresserna i Stockholm:

Skärmavbild 2019-08-26 kl. 16.14.20.png 53.67 KBFyra tips för dig som vill sänka din hyra

  • Flytta till mindre lägenhet – ett enkelt sätt att sänka sin hyra är att byta till en mindre bostad om du till exempel inte använder allt utrymme eller alla rum du har.

  • Se över din boendesituation – du kanske har en balkong du inte utnyttjar? Om du byter till en lägenhet utan balkong kan hyran gå ner. Du kanske inte behöver bo nära tunnelbanan om du mest cyklar eller åker buss.

  • Flytta längre ut – många vill bo centralt i Stockholm, men det kanske inte passar alla? 

  • Skaffa inneboende – Sverige har många singelhushåll, ett bra sätt att spara pengar är att hitta någon att dela hyran med.


*Siffrorna är en jämförelse av förändringen av medianhyra i Stockholms län och hela riket 2016 – 2018 hämtade från SCB