Så blir du en framgångsrik bostadsbytareFör att lyckas att byta lägenhet finns det några saker som vi rekommenderar att du funderar på.

 
Vet vad du vill 
Varför vill du byta? Denna enkla fråga är den allra viktigaste. Du måste bestämma dig för vad du behöver som din nuvarande bostad inte har. Och du måste komma fram till vad du har som du inte längre behöver. Ett lägenhetsbyte är precis som vilken annan byteshandel som helst – man både ger och får. Man kan få både större och mer centralt men man måste då ha andra värden att erbjuda tillbaka, t.ex. exempel utsikt, närhet till natur, skola, bra kommunikationer etc. Ett lyckat byte är när alla parter får det bättre! 

Var ärlig och personlig 
Det är ingen idé att försöka luras eller överdriva i sin annons. Innan bytet genomförs kommer ni ändå alltid titta på varandras lägenheter. Om verkligheten inte stämmer överens med beskrivningen uppstår irritation och frustration. Slutligen gäller naturligtvis som alltid den urgamla devisen "behandla andra som du själv vill bli behandlad". Alla andra är också här för höja sin livskvalitet genom ett förbättrat boende. Ömsesidig respekt ger en behaglig gemenskap.


Ha rimliga krav
Det är lätt att bli lite girig när bytesförslagen radas upp. Då är det viktigt att sansa sig och komma ihåg vad det är man faktiskt behöver. Fokusera på att bli nöjd, inte att hitta din drömbostad. Den som har orealistiska krav kan bli kvar i sökandet väldigt länge. Om du har en etta med kokvrå i en förort, så kan du kanske inte förvänta dig att kunna byta till en trea centralt med stort kök.

Engagera dig 
Man byter inte bostad över en kafferast. Det tar tid och det kräver engagemang. Investera tid i att skriva en bra och attraktiv annons med en noggrann beskrivning och fina foton. Tänk på att det är lika viktigt att någon annan faller för din lägenhet, som det är att du hittar en bostad du vill ha. Försök att hitta en rutin där du regelbundet går in och markerar dina bytesförslag. Du måste inte göra det varje dag, men ett par gånger i veckan är att rekommendera. När du börjar få 100%-iga byten (byten där alla parter markerat intresse) är det dags att börja gå på, och ordna, visningar. Ta initiativet! Vänta inte på att andra ska genomföra visningar åt dig, driv på själv. Dels driver det bytet framåt och dessutom känns det oftast bättre att vara aktiv än att vänta på andra. Du kommer att upptäcka att olika personer har olika grad av engagemang. Vissa är väldigt angelägna medan andra är mer avvaktande och kanske svåra att få kontakt med. Det är det viktigt att respektera alla bytares olika val. 


Aktivitet
Vi mäter hur aktiva våra annonsörer är. De som loggar in ofta, svarar på meddelanden, markerar sina bytesförslag och har bilder i annonsen, ser vi som aktiva annonsörer. Detta syns på deras annonser (i form av små stjärnor). Det är alltid mer intressant att kontakta någon som har många stjärnor – då kan man förvänta sig snabbare respons.