Så förbereder du dina barn för flytt

flytta-med-barn.jpg 86.44 KB

Lådorna är packade, flyttgubbarna ska bokas och jakten på städfirma är igång. Att flytta för en förälder brukar ofta väcka många frågor om logistik, men för ett barn kan en flytt vara en större förändring än vad vi vuxna tror. Här tipsar vi om hur du underlättar för ditt barn innan, under och efter en flytt.

Bostadsjakten – ett föräldraprojekt

Om ni inte har bestämt er för att flytta, men vill gå på visningar, kan det vara en bra idé att inte berätta för mycket för barnen om era flyttplaner. Tanken att behöva flytta skapar förväntningar hos ett barn. Är det inte säkert att flytten blir av, kan det skapa falska förväntningar.

Om det går, undvik att ta med barnet när du ska gå på visningar och fixa en barnvakt istället. Om du inte får tag i någon som kan ta hand om barnet innan visning, var då tydlig med att ni bara tittar och att en flytt kanske inte blir av.

Prata om flytten

För ett barn kan en flytt vara en stor milstolpe i livet. Därför är det viktigt att under själva flyttprocessen ha sitt barn i åtanke. Berätta att ni ska flytta, svara på de frågor som barnet har och var beredd på positiva samt negativa reaktioner. Måla inte upp några bilder om hur det kommer att bli innan alla pappren är påskrivna.

Att behöva flytta beror mest på de vuxnas livssituation (skilsmässa, nytt jobb eller fler barn) och barn kanske inte förstår varför de måste flytta, utan lägger mer fokus på det läskiga och känslomässiga som packas med i en flytt. Att låta barnen vara med och bestämma ny skola, fotbollsklubb eller dansskola kan få förändringen att kännas mindre påtvingad.

Besök det nya området

Om det blir en flytt, besök det nya området med barnen en tid innan. Lek i parken, ta en fika eller gå en promenad. Ska ni flytta längre bort, berätta för barnen så mycket ni kan om det nya området och visa bilder och filmer på det nya området. 

Känner du dig redo att ge dig ut på jakten efter nästa hem, skapa en annons idag!