Dags att ställa om klockan till sommartid - allt du behöver veta

1521198833824-szucs-laszlo-91030-unsplash.jpg 339.48 KB

När börjar sommartid 2018? Ska man ställa klockan framåt eller bakåt? Försämras vår mentala och fysiska hälsa av att ställa om tiden? Här får du koll på allt viktigt om sommartid. 

Vilket datum blir det sommartid?

Sedan 1996 är sommartiden sju månader lång. I hela Europa börjar sommartiden den sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober. Natten mellan lördag 24 mars 2018 och söndag 25 mars 2018 ska man ställa fram klockan en timme klockan 02.00 till kl. 03.00.


Trädgårdsmöbler och grill ska ut

Ett smart tips för att komma ihåg om klockan ska ställas framåt eller bakåt är att tänka på att sommarmöbler och grill ska ställas fram då våren är på ingång – alltså flyttar vi klockan framåt en timme. När sedan sommartiden upphör klockan 03.00 den sista söndagen i oktober är det dags att ta tillbaka utemöbler och grill, och därmed ställa tillbaka klockan en timme.


Varför Sommartid och Vintertid?

Det var på våren 1979 som den dåvarande regeringen, med statsminister Ola Ullsten, lade fram förslaget om införande av sommartid. 15 länder i Europa hade redan infört sommartid och man ansåg att Sverige borde vara synkroniserat med sina grannar. 1980 infördes sommartid i Sverige.


Ta bort vintertid? Många ifrågasätter tidsomställningen

Syftet med sommartid i dag är framför allt lägre elförbrukning och fler och ljusare sommarkvällar med mer fritid. Många ifrågasätter dock sommartid här i Norden då det inte gör så stor skillnad eftersom dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än den delen av dygnet de flesta är vakna. Många i dag tycker att sommartiden ska tas bort eller åtminstone flyttas fram så den varar längre in på hösten


Försämrar omställningen av tiden vår fysiska och mentala hälsa?
 
Flera forskare hävdar att vår fysiska och mentala hälsa skulle förbättras om vi slutade med tidsskjutningen. Det tar människokroppen fem dagar att vänja sig vid att gå upp en timme tidigare. Kroppens biologiska klocka följer solen och när klockan ställs fram följer solen inte med.
Nu öppnar till och med regeringen upp för en diskussion om att helt gå över till sommartid och därmed sluta ställa om klockan två gånger om året.