Tålamod som Kristin


Sjung om studentens lyckliga dagar, med andra ord; billig öl, nudlar och pluggstress inför tentor. Kristins från Lysekil började sin resa på hyresmarknaden när hon av en slump fick ta över ett förstahandskontrakt när hon pluggade i Lund.

I snitt tar det fem och en halv månader att få igenom ett lägenhetsbyte, ibland går det snabbare och ibland kan det ta längre tid. När Kristin valde att flytta till Lund för att komma närmare pojkvännen Fisnik i Malmö, bodde hon först som inneboende hos en tjej i hennes hyresrätt. 
– Det är total bostadsbrist i Lund och jag väntade på en studentlägenhet, men efter ett halvår valde jag att flytta in hos henne istället, berättar Kristin.

Byta från Lund till Stockholm?

Efter ett tag ville Kristins rumskompis flytta på prov till en annan ort och Kristin tog över hennes lägenhet i andra hand. Tillslut valde rumskompisen att lämna Lund och lägenheten. Istället för att leta efter en ny hyresgäst, bestämde hyresvärden att låta Kristin ta över förstahandskontraktet.
– Jag hade super tur, berättar Kristin.

I fyra år bodde Kristin i lägenheten och pluggade juridik, hängde mycket på juridicum och drack de ökänt dåliga kaffet som erbjuds där. Under tiden söker Fisnik in till Handelshögskolan i Stockholm och kommer in till hösten 2015. Under sommaren flyttar han upp till Stockholm. Kristin som nu planera en flytt till Stockholm, börjar se över vad hon ska göra med lägenheten i Lund. 
– Jag visste att man kunde byta ett förstahandskontrakt och att chansen för ett byte mellan Stockholm och Lund inte är så stor. Men vi hade inget att förlora, berättar Kristin.

Ha is i magen

Byta lägenheter mellan två städer går, men det är ovanligt. Kristin och Fisnik letade i åtta månader innan möjligheten att flytta in drömlägenheten på Mariatorget dök upp. 

– Det var en äldre dam som hade bott på Söder sedan 70-talet. Hon ville komma närmare sin dotter och hennes familj som bodde i Lund. Dessutom hade hon en skönhetssalong i Lund som låg i källaren i huset där jag bodde.

Efter ett triangelbyte, fick Fisnik och Kristin äntligen igenom bytet mellan städerna. Idag stormtrivs båda i sin tvåa på Södermalm, att ha tålamod är deras bästa tips till framtida bytare. 
– Vi lyckades få igenom ett byte som egentligen inte ska gå, att byta från Lund till en lägenhet innanför tullarna i Stockholm är nästan omöjligt. Men ha tålamod och våga sätt igång, tipsar Kristin.

Vi på Lägenhetsbyte.se önskar Kristin och Fisnik lycka till i deras nya hem! 

Vill du byta lägenhet? Skapa en annons idag!

Är du eller blivande student, läs våra tips på hur du hittar boende i studentstaden.