Växtvärk i bostadskön

vaxtverk-i-vantekon-675x400.jpg 52.16 KB

I förra veckan rapporterade SvD om hur bostadskön fortsätter att växa. Nya färska siffror visar dessutom en ökning på väntetiden. Under 2016 väntade en i snitt 9,9 år för ett hyreskontrakt. Väntetiden ökade under första halvåret år 2017 till 10,8 år, en extra väntetid på 11 månader.

Ett år extra i orten

Förra veckan publicerade SvD nya siffror om hyresrättsmarknaden. De nya siffrorna visar en ökning i väntetid när det kommer till hyresrätter i mindre eftertraktade orter. Enligt SvD ligger väntetiden i Husby på 12,6 år och i Fruängen har väntetiden blivit 11,1 år, en ökning från i fjol då den låg på 9,9 år.  

– Men detta är ju stadsdelar med t-banestationer så hos bostadsförmedlingen har de varit populära länge, säger Marika Nordström, marknadschef vid Stockholms bostadsförmedling.

Innanför tullarna populärast

Bostadsområden med längre pendlingstid ligger fortfarande kvar på kortare väntetid. Tiden en får vänta på ett hyreskontrakt i Gustavsberg, Värmdö och Märsta är ca 6,5 år. 

Väntetiden för att få en lägenhet innanför tullarna i Stockholm är dock annorlunda. Väntetiden är ungefär 20 år för en lägenhet i Stockholm City. Under första halvåret 2017 har inte ens 200 lägenheter förmedlats i Stockholms innerstad och längsta väntetiden är i Vasastan på 23,2 år. En av anledningarna till den långa väntetiden handlar om det lilla utbudet av hyresrätter, då majoriteten i innerstan är bostadsrätter. 

Trots den långa väntetiden i innerstan förmedlades väldigt få lägenheter i ytterområdena. Under första halvåret förmedlades bara 14 lägenheter i Husby och 25 stycken i Rinkeby. Tittar en på helåret 2016 fick bostadsförmedlingen in 11 780 lägenheter, men bara 6 826 blev hyreskontrakt och de resterande blev korttidskontrakt eller ungdoms- och studentlägenheter. 

Källa: SvD